phpKF - php Kolay Forum  
Ana Sayfa  |  Yardım  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
Forumunuz Hayırlı olsun yenilendi

Resim Ekleme

Bu Sayfadaki Bilgiler 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı
Bu Sayfadaki Bilgiler 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" Uyarınca Gerekli Durumlarda İletişim Sağlanabilmesi İçin Eklenmiştir. Lütfen Gerekli Durumlarda Kullanınız... İbrahim uzun Esatpaşa mah 3.demiryollu 1201.sk no:28 menemen/izmir/Türkiye email :Uzun_70@hotmail.com
Forum Ana Sayfası  »  İslam Tarihin den Seçmeler
 »  Ibrahim Edhem Hazretleri

Yeni Başlık  Cevap Yaz
Ibrahim Edhem Hazretleri           (gösterim sayısı: 1.348)
Yazan Konu içeriği

boşluk

lovepowerman
[lovepowerman]
lovepowerman

Kullanıcı Resmi

Kayıt Tarihi: 13.09.2010
İleti Sayısı: 2.589
Şehir: İzmir
Durum: Forumda Değil

E-Posta Gönder
Web Adresi
Özel ileti Gönder

Konu Tarihi: 19.04.2011- 21:40
Alıntı yaparak cevapla  


İbrahim Edhem Hazretleri, tâbiînin meşhûr âlimlerinden ve evliyânın büyüklerinden olup, müttakî–i zaman ve sıddîk–ı devran idi. kenndisi birinci tabaka velilerdendir.

Adı İbrahim, babasının adı Edhem'dir. Künyesi ise Ebû İshakk'dır. Pâk nesebi Hz. Ömer'e dayanır. Doğum tarihi kesin olarak belli olmayıp, ihtilaflıdır. Bir rivayete göre; hicrî 95 yılında dünyaya gelmiş olup, vefatı ise hicrî 161 (m. 778) yılında vuku bulmuştur.

Horasanın Belh şehrinde dünyaya geldi. Bir diğer rivayete göre de anne ve babası hac için Mekke'de olduğu sırada orada doğdu.

İbrahim Edhem, İmam Azam Ebû Hanîfe ile görüşüp sohbet etmiş ve aralarında bir dostluk meydana gelmişti. Evliyâullahtan pek çook zat ile müşerref oldu. Verâda çook yüksek makam ve şan sahibi idi. Sonraları Mekke–i Mükerreme'ye giderek orada mücavir olarak kaldı. Mekke'de Süfyân–ı Sevrî, Fudayl b. Iyad ile tanışıp kenndileriyle dost oldu. Ebû Osman el–Esved, Süleyman el–Havvas, Ebû Abdullah el–Kalânisî ve Şakik–i Belhî gibi zatlar İbrahim b. Edhem'in en yakın arkadaş (dost)larındandı.

Cüneyd–i Bağdâdî Hazretleri Onun için "İbrahim miftahu'l–ulûmdur." diyerek, bu yolun bilgilerinin anahtarının İbrahim b. Edhem'in elinde olduğunu ifade etmiştir.

İbrahim b. Edhem devamlı oruçlu bulunurdu, yediği zaman da yiyeceği çoğu defa tuzzsuz pişen sebzeler olurdu. Yalın ayak gezer, yamalı elbise giyer ve az uyurdu. Helâl yemek konusunda da son derece hassastı. Öğütlerinde, helâl kazanncın önemini vurgulardı. "Bizim yanımızda yiğit; çook ibadet eden değill, yediğine dikkat eden, midesine haram lokma sokmayandır." derdi. Bir gün İbrahim b. Edhem Hazretleri'ne duaların kabul edilmesi için ne yapmaları gerektiğini sordular, cevabenn dedi ki:

"Helâl ye ve dilediğin gibi dua et!" Ve yine buyurdu ki:

"Yediğin helâl olsun da, istersen sabaha kadar nafile namaz kılma ve istersen gündüzleri nafile oruç tutma."

Mürşidi Fudayl b. Iyad Hazretleri idi. Fakr ve tecerrüd hırkasını onun elinden giydi. Ayrıca İmrân bin Mûsâ bin Zeyd ve Şeyh Mansûr Selmî Hazretleri'nin kenndilerinden, Üveysü'l–Karânî Hazretleri'nin de rûhâniyetinden istifade etmiştir.

Mevlânâ Celâleddin–i Rûmî Kuddise Sırruhu ise, onu, "mâna denizinin yüzücüleri" olarak vasıflandırdığı Bâyezîd–i Bestâmî, Cüneyd–i Bağdâdî gibi mutasavvıflarla birlikte zikreder ve Ebû Hanîfe'ye uyanların din yolunu kesen eşkıyanın şerrinden kurtulduğunu, bu mutasavvıflara uyanların ise hilekâr nefsin tuzzaklarından sâlim olduğunu söyler.
İbrahim b. Edhem Hazretleri'nin hakkkında kaynaklarda pek çook muhtelif rivayetler vardır. Tevbe edip zühd yoluna girmeden evvel, Belh padişahı olduğu rivayeti meşhurdur. Önceleri tahtta oturur ve pahalı elbiseler giyerdi. Ata biner, avlanmayı sever ve maiyetiyle beraber tantana ile gezerdi. Daha sonra o bütün bunları terk etmiş ve Allah (c.c) Teâlâ'ya gönül vermiştir. Mübârek sözleri ve kerâmetleri dilden dile dolaşmış, muhabbeti hep gönüllerde yaşamıştır.
İbrahim b. Edhem'in âdeta destanlaştırılan hayatı ve menkıbeleri anlatılırkenn, sahip olduğu bütün bu servetten, mülk ve saltanattan, elindeki her türlü maddî imkândan vazgeçip zühd yolunu seçmesi şöyle anlatılmıştır:
Afganistan ın Belh sehri..sultan İbrahım Ethem'in yası cok gencti.av meraklısıydı.mahıyetındekılerle beraber ava gıtmıstı.sahrada bırden bır ceylan beliriverdi. İbrahim Ethem atılıverdi ceylanın peşine. sultan bırden durdu. Elini gözlerine siper edip ilerdeki karartıyı suzmeye basladı. yaklastı. bir karga eli ayagı baglanmıs çaresiz bir adamı beslıyordu. sasırmıstı. hemen adamın elını cozdu derdını dınledı.haramiler tarafından soyulup bu sahrada olume terk edılmısti adam..
avı bırakarak adamı sarayına getirtti.bu hadise İbrahım Ethemi derinden etkılemıstı.artık ava gıtmıyordu.bır karganın ınsana olan merhametını gordukten sonra hayvanlara el kaldırmaktan vazgecti.onu esas dusunduren o kargayı oraya sevk edip caresız adamı sahrada besleyen İlahi Merhametti. geceler ve gunduzler boyu tefekkur etmeye basladı.

İbrahim Ethem bır gece tahtı uzerınde uyuyakalmıstı.aniden bir gurultu koptu ve irkilerek uyandı. tavandan sesler geliyordu. damda bırısının gezdiğini fark etti.
- Damdaki kimdir diye seslendi.
- Tanıdık biriyim devemi kaybettım onu arıyorum.
- Saskın adam hıc damda deve olur mu
- Sen ALLAH u Teala'yı altın taht ve suslu elbiseler içinde oldugun halde arıyorsun da benım damda deve aramam mı tuhaf geliyor
bu hadisenın hıkmetını anlayan sultan tacını ve kaftanını karsılastıgı bır cobanla degıstı.İlahi ask atesıyle dunya sultanlıgını bır hırkaya degısmıstı.İnzivaya cekıldı ve ask atesıyle yanmaya basladı.
İbrahim Ethem Hazretlerinden;

Kalbler 10 şey sebebiyle ölür:

1-ALLAH'ı bilip, hakkını ödememek
2-ALLAH'ın kitabını okuyup, hakkını ödememek, onunla amel etmemek
3-Şeytana düşmanlıgı iddia edip, onu kendisine dost ve yâr edinmek
4-Resûlüllah'a (SAV) muhabbetinizi iddia edip, onun izini ve sünnetini terketmek
5-Cenneti sevdiğini iddia edip cennet için amel etmemek
6-Ateşten korktuğunuzu iddia edip, günahlardan sakınmamak
7-Ölümün hak olduğunu kabul etmek, fakat ona hiç hazırlık yapmamak
8-Başkasının ayıplarıyla kendi ayıplarını görmemek
9-ALLAH'ın verdiği rızkı yiyip ona şükretmemek
10-Ölüleri defnedip ondan ibret almamak
Aşk öyle bir tufandır ki; uğradığı yerlerdeki han u manian yıkar; padişahları derviş eder."

İşte İbrahim Edhem Hazretleri...
Dillere destan olmuş Belh şehrinin hükümdarı. İlâhî aşkla tutuşunca sarayı terk etti.
Niyazî Mısrî Hazretleri, bunu kaleme alarak:
İbrahim Edhem'i derviş eden aşkındır
Derdine düşenin tacı târ u mâr olur
diye aşkın gücünü dile getirir.
"Aşk, saltanattan terk ettirir. Her şeyin sınırı vardır ama aşk sınır dinlemez. Zincirler koparır."
İnsanın sinesine ALLAH sevgisi düştüyse artık onun bütün hücreleri o sevgiyle tutuşur. Tacı, tahtı görmez. Saltanatı terk eder......
İbrahim Edhem Hazretleri, sarayı terk edince oğlu ve vezir-i vüzerâ peşine düştüler. Onu, bir ırmak kenarında dalgın ve mest halde gördüler. Dediler ki:
-Hünkârım! Saray sizi bekliyor. Biz, sizi götürmeye geldik.
İbrahim Edhem Hazretleri başını çevirdi:
-Beni hangi saraya davet ediyorsunuz, taştan kerpiçten yapılan saraya mı? Ben, şimdi gönül sarayına sultan oldum. O saray sizin olsun, dedi ve dönüp bakmadı bile.
"ALLAH, murat ettiği zaman birçok sebepler halk eder ve kulunu irşat eder. Kul ister padişah, ister sıradan bir insan olsun, fark etmez. Kulun kendisinde istidâd-ı ezelî varsa ALLAH, verdiğini geri almaz. O, ortaya çıkar."
İbrahim_i Edhem " Kuddise Sirruh" hazretlerine sordular ki ;
" ALLAHü Teala, "Ey kullarım! Benden isteyiniz! Kabul ederim, veririm" buyuruyor. Halbuki, istiyoruz, vermiyor?"

Cevap buyurdu ki;" ALLAHü tealayı çağırırsınız...O'na itaat etmezsiniz. Peygbamberini " sallALLAHü aleyhi ve sellem" tanırsınız... O'na uymazsınız. Kuranı Kerimi okursunuz... Gösterdiği yolda gitmezsiniz. Cenab-ı Hakkın ni'metlerinden faidelenirsiniz... O'na şükretmezsiniz. Cennetin, ibadet edenler için olduğunu bilirsiniz... Hazırlıkta bulunmazsınız. Cehennemi asiler için yarattığını bilirsiniz... Ondan sakınmazsınız. Babalarınızın, dedelerinizin ne olduklarını görür... Ibret almazsınız. Ayibınıza bakmayıp, başkalarının ayiplarını araştırırsınız.

Böyle olan kimseler, üzerlerine taş yağmadığına, yere batmadıklarına, gökten ateş yağmadığına şükretsin! Daha ne isterler ? Dualarının neticesi, yalnız bu olursa, yetmez mi ?"
İbrahim Hakkı Hazretleri bir gün Irmak kenarında Yırtık olan Pantolonunun söküğünü dikerken günün kadısı orada geçerken İbrahim Hakkı Hazretlerini görür ve bakarki İbrahim Hakkı Hazretleri pantolonunun söküğünü dikiyor. Kadı ister istemez İbrahim Hakkı Hazretlerine Ya İbrahim Hakkı İlmi Astronomiyi bıraktında eline ne geçti diye sorar.
Mübarek Zaat İbrahim Hakkı Hazretleri elindeki iğneyi kenarında oturduğu Irmağa atar ve derki Ey Balıklar İğnemi getirin diye balıklara seslenir.
Mübarek İbrahim Hakkı Hazretleri sözünü bitirir bitirmez balıklar yarışa girmiş gibi acele ile iğneyi kapmaya çalışırlar ve bir balık ağzında iğne ile ırmağın yüzüne çıkar ve iğneyi İbrahim Hakkı Hazretlerine uzatır. Ve O Mübarek Zaat da derki işte elime bu geçti der.
Birgün kendisine şöyle sordular:

- Sen kimin kulusun?

Titredi, yere düştü ve kendinden geçip yerde çırpınmaya başladı. Kendine geldi, kalktı ve bir âyet-i kerîme okudu.

“Niçin cevap vermedin?” dediklerinde buyurdu ki:

- Korktum. Eğer O’nun kuluyum desem, benden kulluk haklarını ister; değilim desem, bunu da hiç diyemem.
İbrahim bin Ethem hazretleri yolda bir taş gördü. Üzerinde, “Çevir ve altını oku!” yazılıydı. Çevirdi; üzerinde şöyle yazıyordu:

“Eğer öğrendiğinle amel etmiyorsan ne diye bilmediğini öğrenmek istiyorsun?”

Bu yazı kendine çok tesir etti. “Yâ Rabbî! Seni tanıyan hakkıyla tanıyamamıştır. Şimdi seni bilmeyen bir kimsenin hâli nasıl olur?” dedi ve çok ağladı

Yüce Yaratanımız bizleri Önce Peygamber Efendimizin Şefaatine ve Sonrada bu Büyük Evliyaların Şefaatine Kavuştursun.

http://www.lovepowerman.net/
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası  »  İslam Tarihin den Seçmeler
 »  Ibrahim Edhem Hazretleri

Forum Ana Sayfası

Forum Yazılımı:   php Kolay Forum (phpKF)  ©  2007 - 2010   phpKF Ekibi

Love Power Man

 RSS Beslemesini Görmek için Tıklayın   RSS Beslemesini Google Sayfama Ekle   RSS Beslemesini Yahoo Sayfama Ekle